Ünlü Fransız Şef Marc Veyrat, Michelin Rehberi ekibinin restoranına girmesine kesinlikle izin vermeyeceğini açıkladı. Yemek dünyasının en prestijli değerlendirme platformlarından biri olan Michelin Rehberi, her yıl en iyi restoranları listeleyerek 1 ila 3 yıldız arasında derecelendirme yapıyor. Ancak Veyrat, bu sistemi kabul etmeyen nadir şeflerden biri olarak dikkat çekiyor.
Michelin’le Yaşanan Gerginlik

Marc Veyrat’ın öne çıkan restoranı La Maison des Bois, 2019 yılında üç yıldızdan iki yıldıza düşürülmüştü. Bu karar, Şefşin kariyerinde büyük bir hayal kırıklığı yaratmış ve onu hukuk yoluna başvurmaya sevk etmişti. Ancak mahkeme süreci Veyrat’ın lehine sonuçlanmamıştı.
Bu dönemde Veyrat, yaptığı bir açıklamada, “Suflemize çedar koyduğumuzu söylemeye cüret ettiler,” ifadelerini kullanmıştı. Şef, bu iddianın tamamen yanlış olduğunu ve yemeğin sarı renginin içindeki safrandan kaynaklandığını belirterek Michelin müfettişlerini eleştirmişti.
Veyrat, Michelin Rehberi’nden tamamen çıkarılmayı talep etmişti ancak bu isteği kabul edilmemişti. Buna rağmen Şef, Michelin ekibini restoranına kabul etmemeye kararlı bir duruş sergiliyor.
Yeni Restoran ve İddialı Tavır
Kısa bir süre önce Veyrat, Fransa’nın kayak merkezi Megève‘de yeni restoranı Le Restaurant Marc Veyrat‘yı hizmete açtı. Aynı zamanda La Maison des Bois’ı kızına devrettiğini belirten Şef, yeni mekanının kapılarını Michelin müfettişlerine kesinlikle kapatmış durumda. Veyrat, şu çarpıcı ifadeyi kullandı:
“Ön kapıda küçük bir tabelam bile var. Bu yıl 75 yaşına giriyorum. Artık sınavlara girmek ve derecelendirilmek istemiyorum.”
Ancak restoranı gizli bir şekilde test etmek isteyen Michelin müfettişlerinin bunu nasıl önleyeceği konusu belirsizliğini koruyor. Benzer bir durum, 2019 yılında Michelin Rehberi’ne dahil olmak istemeyen Güney Koreli restoranı Eo‘nun yaşadığı bir tartışma sırasında da gündeme gelmişti.
2017 yılında ise Fransız Şef Sébastien Bras, restoranın rehberden çıkarılmasını talep etmişti. Bunu “Özgürlük bedeli” olarak nitelendiren Bras, “Hayat çok güzel ve çok kısa,” ifadelerini kullanmıştı. Ancak restoranı iki yıl sonra yeniden iki yıldız alarak rehbere dahil edilmişti.
Restoranın Finansal Stratejisi

Veyrat, eşi Christine ile birlikte işlettikleri yeni restoranında çok özel bir menü sunuyor. Kişi başı 450 euro’ya kadar çıkan fiyatlarla hizmet veren mekan, kar elde etmeyi amaçlamıyor. Veyrat, “Tek amacım zarar etmemek ve çalışanlarıma makul bir maaş verebilmek,” diyor. Sahip olduğu diğer restoranlardan önemli gelir elde ettiğini belirten Şef, Michelin’le yaşanan gerginliğin işlerini olumsuz etkilemediğini de vurguluyor.
Yeni restoranın menüsüyle ilgili detaylar henüz netleşmezken, yemek tutkunları, Veyrat’ın yenilikçi tariflerini deneyimlemek için şimdiden sıra oluşturuyor. Ancak, Michelin ile yaşanan bu gerginlik Şfin kariyerine farklı bir boyut kazandırıyor gibi görünüyor.